Ik heb een vraag
Adresgegevens
Lange Wijden 33a
8081 VS Elburg
0525 - 788 101 Contact Ik heb een vraag
Jongere

Op de fiets

Jongeren gaan natuurlijk zelf op de fiets naar vrienden, school, hun werk of de sportvereniging. Je kunt de veiligheid van je kind dus niet altijd in de gaten houden. Je kunt er wel voor zorgen dat de fiets veilig is en dat je kind de verkeersregels kent.

Veilige fiets

Veilig fietsen begint met een veilige fiets. Hoe veiliger de fiets van je kind, hoe kleiner de kans op ongelukken. Houd dit niet alleen zelf goed in de gaten, maar zorg ook dat je kind de fiets blijft controleren. Je kunt uitleggen waar een veilige fiets aan moet voldoen. Een veilige fiets heeft onder andere verlichting die goed werkt, banden met voldoende profiel en goed werkende remmen.

Repareren

Probeer gebreken aan de fiets van je kind direct te repareren. Ben je daar zelf niet zo handig in of heb je geen tijd, laat je kind de fiets dan naar een fietsenmaker brengen.

Veilig in het verkeer

Er wordt in de media veel aandacht besteed aan veiligheid in het verkeer. Je kunt je kind zelf ook het een en ander bijbrengen over verkeersveiligheid. Zorg dat je kind op de hoogte is van de verkeersregels.

Appen en bellen op de fiets

Leg je kind uit dat het gevaarlijk is om op de fiets te appen en te bellen. In Nederland is het zelfs verboden om een elektronisch apparaat vast te houden op de fiets. Je kind mag alleen met de telefoon bezig zijn als het stilstaat. Appt of belt je kind wel op de fiets, dan krijgt het hier een bekeuring voor.

Muziek luisteren

Veel kinderen luisteren op de fiets naar muziek via oordopjes. Ze worden dan niet alleen afgeleid door de muziek, maar horen ook veel minder omgevingsgeluiden. Ook het bedienen van het apparaat is gevaarlijk en verboden tijdens het fietsen. Kortom, luisteren naar muziek op de fiets is gevaarlijk. Het verhoogt het risico op ongelukken.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0525 - 788 101 of stel hier je vraag