Ik heb een vraag
Adresgegevens
Lange Wijden 33a
8081 VS Elburg
0525 - 788 101 Contact Ik heb een vraag
Roken, Drank & Drugs

Lachgas

Sommige jongeren gebruiken wel eens lachgas. Meestal zien jongeren het niet als een drug, omdat je het gewoon kunt kopen. Maar het gebruiken van lachgas is niet zonder gevaar.

Wat gebeurt er als je lachgas gebruikt?

Als je lachgas gebruikt, krijgen je hersenen korte tijd geen zuurstof. Dat kan de volgende effecten hebben:

  • Duizeligheid.
  • Verwardheid.
  • Misselijkheid.
  • Hoofdpijn.
  • Flauwvallen, daarbij kun je ongelukkig neerkomen en je verwonden.

Het gebruik van lachgas

Lachgas is een kleurloos, niet-irriterend gas. Jongeren die het gebruiken als drug, doen dat meestal via een met gas gevulde ballon. Het gas wordt door middel van een cilinder of een patroon (via een slagroomspuit) in de ballon gespoten. Daarna wordt het vanuit de ballon in- en uitgeademd. Een verslaving aan lachgas komt weinig voor.

Het effect van lachgas

Lachgas zorgt voor een korte, sterke roes. Als je lachgas inademt, lijk je een beetje dronken  en word je lacherig. Je ziet je omgeving anders en hoort geluiden anders dan normaal. Het kan zijn dat je je heel opgewekt voelt, maar je kunt ook onrustig of angstig worden. De roes begint al snel na inademing en duurt één tot vijf minuten.

Risico’s

  • Het is nog niet bekend wat er met hersenen van jongeren gebeurt als ze lachgas gebruiken en de hersenen daardoor steeds te weinig zuurstof krijgen. Daarom moet je er voorzichtig mee zijn. Vooral roekeloos gebruik, bij voorbeeld anders dan met een ballon, kan gevaarlijk zijn.
  • Lachgas is voor je gevoel snel uitgewerkt, maar je kunt nog urenlang onoplettend blijven. Deelname aan het verkeer na inname van lachgas is dan ook zeer gevaarlijk en zeker af te raden.
  • Het kan gevaarlijk zijn om lachgas samen te gebruiken met andere drugs of alcohol.
  • Bij verkoudheid is het gevaarlijk om lachgas te nemen, omdat bij een ‘verstopt’ hoofd het trommelvlies kan springen. Daardoor kun je (blijvend) slechter gaan horen.

Meer informatie

Je vindt meer informatie op Drugsinfo.nl en op Drugsenuitgaan.nl.

 

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

Betrouwbare bron Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0525 - 788 101 of stel hier je vraag