Ik heb een vraag
Adresgegevens
Lange Wijden 33a
8081 VS Elburg
0525 - 788 101 Contact Ik heb een vraag
Thuis en familie

Bij wie ga ik wonen?

Gaan je ouders scheiden? Misschien heb je dan het gevoel dat je tussen hen moet kiezen. Dat is niet zo.

Je ouders blijven altijd je ouders

Ook al zijn je ouders gescheiden, ze houden allebei nog steeds heel veel van jou. En ook al woon je bij de een, je houdt ook nog steeds van de ander.

Wat is een omgangsregeling?

Je ouders zijn verplicht om goed voor jou te zorgen en daar maken ze samen afspraken over. Die schrijven ze op in een 'omgangsregeling'. Daarin staat bijvoorbeeld hoe vaak je bij je moeder bent en hoe vaak bij je vader.

Als het afspraken maken niet lukt

Als je ouders samen geen goede afspraken kunnen maken, beslist de rechter bij wie je gaat wonen. Hij bepaalt dan ook hoe vaak je je andere ouder mag zien.

Mag je zelf weten bij wie je gaat wonen?

Als je jonger bent dat 12 jaar, beslist de rechter bij wie je gaat wonen. Je kunt wel een brief schrijven aan de rechter om te vertellen wat jij het liefst zou willen.

Telt jouw mening mee?

De rechter houdt rekening met jouw mening, maar hij bekijkt zelf welke ouder nu het beste voor je kan zorgen. Dat kan betekenen dat hij een andere beslissing neemt dan jij graag wilt.

Wat als je echt niet wilt?

Als je echt niet bij je vader wilt wonen, of per se niet bij je moeder, is het goed om daarover met je ouders te praten. Vertel wat je wilt en waarom.

Kijk ook eens bij:

Betrouwbare bron Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0525 - 788 101 of stel hier je vraag