Iedereen is weleens kwaad en chagrijnig. Als iets mislukt, als iets of iemand je dwars zit, of omdat het gewoon je dag niet is. Maar als je vaak boos bent, is het goed om te leren hoe je met je boosheid om kunt gaan.
Met schelden en vloeken wordt een ruzie vaak alleen maar erger. Let dus op wat je zegt en verbeter jezelf als het fout gaat. Het helpt om te proberen jezelf te verplaatsen in de ander, hoe moeilijk dat ook lijkt.
Je kunt om heel veel redenen boos worden, bijvoorbeeld omdat jij je onbegrepen of verdrietig voelt. Probeer daarom te ontdekken waarom je boos bent. Zo leer jij jezelf beter kennen en kun je ook beter over je gevoel praten.
Als je weer wat rustiger bent, kun je praten met de persoon met wie je ruzie had. Bijvoorbeeld je ouders of een vriend(in) . Belangrijk is dat je goed naar elkaar luistert en probeert te begrijpen wat de ander zegt. Leg dan uit waarom je boos bent en hoe jullie het de volgende keer anders kunnen doen.
Je kunt bijvoorbeeld praten met je huisarts. Deze kan je eventueel opgeven voor een cursus waarin je leert hoe je je agressie kunt beheersen.
Je huisarts kan je doorverwijzen naar iemand die gespecialiseerd is in het helpen van jongeren. Je huisarts en de specialist hebben zwijgplicht. Dat houdt in dat ze niets mogen doorvertellen aan bijvoorbeeld je ouders.
De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!