Ik heb een vraag
Adresgegevens
Lange Wijden 33a
8081 VS Elburg
0525 - 788 101 Contact Ik heb een vraag
Zwanger

Emotionele verwerking na een miskraam

Veel vrouwen hebben na een miskraam een moeilijke tijd. Het heeft vaak meer impact dan je vooraf kan bedenken. Dat geldt zowel voor jou als je partner.

Emoties na een miskraam

De miskraam maakt plotseling een einde aan al je plannen en fantasieën voor de toekomst. Ook vraag je je misschien af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was.

Ondanks dit denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. Hoe begrijpelijk ook, schuldgevoelens zijn niet terecht.

Wat kun je doen?

De volgende tips kunnen helpen:

  • Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan. Niks is gek.
  • Doe wat goed voelt voor jou. Op het moment dat het voor jou klopt. Zet een mooi beeldje in je kast. Plant een boom in je tuin. Kies een sieraad als herinnering. Schrijf je ongeboren kind een brief. Brand af en toe een kaarsje. Of doe iets heel anders, maar kies wat bij jou, bij jullie past.
  • Schrijf erover. Op Facebook zijn besloten groepen waar je over je ervaring kunt schrijven, bijvoorbeeld de groep 'Miskraam Mama's'.
  • Praat erover. Misschien met een vriendin, je partner, zus of buurvrouw. Of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk ben je ook welkom bij je verloskundige.
  • Vertel je eventuele kind(eren) erover. Er zijn bijvoorbeeld mooie prentenboeken die je kunt kopen om met jonge kinderen te lezen zoals deze op Miskraambegeleiding.nl.
  • Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.

Er is geen tijdpad te geven tot het verdriet over is. Iedereen beleeft en doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt.

Merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Zoek dan hulp om het verlies van je kind in je zwangerschap te verwerken. Dit is niet iets om mee aan te rommelen. Zoek begeleiding die bij jou past.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op SteunpuntNova.nl. Of lees de folder van DeVerloskundige.nl (pdf, 1mb).

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0525 - 788 101 of stel hier je vraag