Ik heb een vraag
Adresgegevens
Lange Wijden 33a
8081 VS Elburg
0525 - 788 101 Contact Ik heb een vraag
Peuter

Ruzie

Vanaf een jaar of 3 gaan peuters samenspelen. Kinderen moeten leren om goed samen te spelen, goed met anderen om te gaan en problemen op te lossen. Soms komt er ruzie. Dat hoort erbij. Kinderen leren daarvan hoe ze met conflicten om kunnen gaan en ze zelf op kunnen lossen. Jij kunt je kind daarbij helpen.

Wat kun je doen als je peuter ruzie heeft?

Als kinderen 3 of 4 jaar zijn, kun je soms vanaf een afstand kijken of ze er zelf uitkomen, maar grijp wel in als het uit de hand dreigt te lopen.

  • Voorkom dat kinderen gaan slaan of schoppen.
  • Benoem wat je ziet en wat de gevolgen zijn: ‘Ik zie dat Ben slaat en dat Joris huilt. Slaan mag niet, dat doet pijn.’
  • Benoem wat er aan de hand is, als je dat kunt zien: ‘Jullie willen allebei alleen met de brandweerauto spelen, maar dat gaat niet.’
  • Bedenk samen met de kinderen een oplossing waar ze allebei tevreden mee kunnen zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld om de beurt met de brandweerauto spelen.

Fijn samenspelen

Het is goed om juist af en toe naar de kinderen toe te gaan als ze wél leuk met elkaar aan het spelen zijn, en niet alleen als ze ruzie hebben. Je kunt ze dan vertellen dat jij het fijn vindt dat ze zo goed samenspelen. Dan geef je ze aandacht voor positief gedrag in plaats van ze alleen aandacht te geven bij negatief gedrag.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0525 - 788 101 of stel hier je vraag