Bij de opvoeding van je kind zijn meerdere mensen betrokken, zoals je partner, de leraar, of de oppas. Dat is fijn, want voor een kind is het belangrijk dat meerdere mensen bij hem of haar betrokken zijn. Dit is ook weleens lastig, want je zit niet altijd op één lijn.
Als ouders heb je vast wel eens verschillende ideeën over hoe je je kind wilt opvoeden en wat je hem of haar wilt meegeven aan normen en waarden. Logisch ook, je hebt allebei een andere ontwikkeling doorgemaakt en je bent verschillend opgegroeid en opgevoed. Verschillen zijn niet erg, zolang het niet tot ernstige ruzies leidt. Jouw kind ziet dat jullie elkaar aanvullen en dat er verschillende manieren zijn om te reageren en te denken. Jullie kind leert hiervan.
Het is handig wanneer je als partners leert samenwerken in je rol als ouder, ondanks meningsverschillen. Belangrijk bij deze samenwerking is dat je goed met elkaar communiceert en elkaar ondersteuning biedt. Uit onderzoek blijkt dat een goede samenwerking tussen ouders, positieve effecten heeft op het welzijn van ouders, het welzijn van kinderen en op de opvoedvaardigheden. Wees een team!
Het opvoeden van een kind dat extra zorg nodig heeft brengt allerlei vragen met zich mee. Het helpt als jij en je opvoedpartners hetzelfde denken over de zorg en de opvoeding.
Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.