Ik heb een vraag
Adresgegevens
Lange Wijden 33a
8081 VS Elburg
0525 - 788 101 Contact Ik heb een vraag
Kind

Sparen

Wie spaart, die heeft wat. Het is belangrijk dat je kind dat al vroeg leert. Je kind heeft daar later profijt van. Je kunt ook zelf voor je kind sparen, bijvoorbeeld voor de aankoop van een computer, autorijlessen of voor studiekosten.

Leren sparen

Voor grote uitgaven zal je kind later ook moeten plannen. Sparen vergt soms wat discipline, omdat kinderen het misschien leuker vinden om hun zakgeld uit te geven. Een paar tips:

  • Geef je kind een leuke spaarpot.
  • Kinderen vinden het vaak stimulerend om te zien dat het bedrag groeit.
  • Je kunt afspreken dat je kind elke week een deel van het zakgeld spaart.
  • Als de spaarpot vol zit, kun je het geld op de spaarrekening zetten.

Sparen voor je kind

Sommige (groot)ouders openen na de geboorte van een kind een spaarrekening. Je kunt zelf geld storten (bijvoorbeeld het bedrag dat je ontvangt aan kinderbijslag) en beheren op de spaarrekening. Staat de spaarrekening op naam van je kind, dan kan je je kind op de achttiende verjaardag het beheer over het spaargeld geven.

Hoe wil je sparen?

Bij de bank kun je navragen welke soorten spaarrekeningen er zijn. Houd natuurlijk rekening met je inkomen en hoeveel je zou willen sparen voor je kind. Bedenk ook of je tussentijds over het geld wilt kunnen beschikken en of je maandelijks een vast bedrag wilt sparen. Realiseer je dat je dan voor langere tijd een spaarverplichting aangaat. De kans is groot dat je in die periode meer gaat verdienen, maar het kan ook zijn dat je juist minder inkomsten hebt.

Vraag van tevoren of je het spaarplan tussentijds kunt aanpassen of beëindigen in het geval van scheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden van (een van) de ouders.

Geld schenken

Het is ook mogelijk om je kind belastingvrij geld te schenken. Dit geld kan natuurlijk op de spaarrekening komen te staan. Denk er wel aan dat je het spaargeld van je minderjarige kind moet melden bij de Belastingdienst. Kijk op Belastingdienst.nl voor meer informatie.

Kijk ook eens bij:

  • Nibud.nl - informatie over geld sparen voor je kind
  • Nibud.nl - informatie over schenken en erven

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0525 - 788 101 of stel hier je vraag