Wapenbezit en angstcultuur

Wapenbezit onder jongeren komt steeds vaker voor. Het probleem speelt in heel Nederland, niet alleen in de grote steden. Meestal gaat het om messen. Het valt op dat steeds meer jongeren tussen 12 en 17 jaar bij steekincidenten betrokken zijn. Hoe komt dat en wat kun je er zelf tegen doen?

Angstcultuur

Als je aan jongeren vraagt waarom ze een mes dragen, is dat om zichzelf te kunnen verdedigen. Er is in sommige wijken en buurten een angstcultuur. Veel jongeren gaan een mes dragen als er iets gebeurd is in de wijk of als er bewapende groepen in de buurt zijn. Dat geeft een veiliger gevoel. Angst is de belangrijkste reden om zelf een mes op zak te hebben. Als je bang bent dat iemand anders een mes draagt, kies je er zelf ook eerder voor om een mes mee te nemen van huis. Groepsdruk speelt hierbij zeker een rol.

De meeste messen worden nog altijd gedragen door groepen, die zich ook bezighouden met criminele activiteiten, zoals intimidatie.

Cirkel van angst en geweld

Jongerenwerkers hebben de ervaring dat als je een wapen bij je draagt, de kans groter is dat je het gaat gebruiken en zelf gewond raakt. Dat zorgt voor angst. Het risico bestaat dat een persoon die zich bedreigd voelt, ook weer een mes bij zich gaat dragen. Zo kom je in een cirkel van angst en geweld en wordt het eigenlijk steeds onveiliger op straat.

Hoe zit het met drillrap?

De laatste jaren zijn er steeds meer incidenten met jongeren, waarbij gewonden of zelfs dodelijke slachtoffers vallen. Soms gaat het om zinloos geweld tegen een toevallig slachtoffer. En soms is er een verband met drillrap. Dat is een muziekstijl waarin rappers dreigen met geweld en wapens tegen andere groepen. Meestal komen de groepen uit bepaalde steden, wijken of buurten. De naam van de groep verwijst vaak naar de postcode. Conflicten ontstaan makkelijk via social media. Als de groepen elkaar in het 'echt' treffen kan het misgaan en worden de wapens echt gebruikt.

Tips

Jongeren kunnen alleen zelf stoppen met het dragen van wapens. Zo kun je de cirkel van angst en geweld doorbreken. Jongeren geven elkaar de volgende tips:

  • Houd wapens thuis. Los het op met je stem of loop weg van de dreigende situatie.
  • Als je bang bent en een mes bij je draagt wordt het nog onveiliger op straat.
  • Ga naar de politie als je in aanraking komt met conflicten waar wapens bij betrokken zijn.
  • Loop niet alleen over straat 's nachts.
  • Heb je een verschil van mening? Wapens zijn geen oplossing.
  • Je mag in Nederland geen mes bij je dragen. Een klein zakmesje mag meestal wel, maar bijvoorbeeld niet als je in een voetbalstadion bent. Op vraaghetdepolitie.nl lees je hier meer over.

Meer informatie

  • NOS Stories maakte een video over wapenbezit onder jongeren.
  • Jongerenwerkers zijn de campagne #no shank (straattaal voor mes) gestart: 'Jij wilt toch ook niet dat jouw ouders je moeten opzoeken in de cel of in het ziekenhuis?'
  • Veel winkels hebben een verbod op verkoop van messen aan minderjarigen. Er komt ook een wettelijk verbod.
Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0525 - 788 101 of neem online contact op