Ik heb een vraag
Adresgegevens
Lange Wijden 33a
8081 VS Elburg
0525 - 788 101 Contact Ik heb een vraag
Jongere

Voorbereiding zelfstandig wonen

Vroeg of laat slaan jongeren hun vleugels uit. Ze gaan studeren of werken in een andere stad, of vinden het gewoon tijd dat ze op zichzelf gaan wonen.

Voor zichzelf zorgen

Als je zoon of dochter straks zelfstandig woont, moet hij of zij voor zichzelf zorgen. Daar komt van alles bij kijken en daar moet je wel even aan wennen. Jongeren kun je, als ze nog thuis wonen, al voorbereiden op voor zichzelf zorgen door ze zoveel mogelijk zelf te laten doen. Dat kun je doen door je zoon of dochter;

  • te laten helpen met de huishouding. Spreek bijvoorbeeld af dat je kind één keer per week kookt en daar ook de boodschappen voor doet.
  • te leren hoe de wasmachine werkt. Wassen lijkt makkelijker dan het is. Leg bijvoorbeeld uit dat je witte en gekleurde kleren apart wast en dat je niet alles op dezelfde temperatuur moet wassen.
  • zelf hun eigen rekeningen te laten betalen. Dat kan gemakkelijk via internet. Het is handig als je zoon of dochter al helemaal vertrouwd is met internetbankieren voordat het op zichzelf gaan wonen.
  • zelf dingen laten regelen voor hun opleiding of sportclub. Laat ze zelf formulieren invullen of laat ze bellen voor het maken van afspraken.
  • mee laten helpen bij het schoonmaken. Leer ze bijvoorbeeld stofzuigen en leg ook uit hoe je de stofzak vervangt.
  • zelf klusjes te laten doen, bijvoorbeeld schilderen of timmeren.
  • zelf een kamer of een woning te zoeken.
  • te laten wennen aan alleen wonen. Oefen dat eens een paar dagen, bijvoorbeeld door je kind alleen thuis te laten als je zelf op vakantie bent.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Betrouwbare bron Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0525 - 788 101 of stel hier je vraag