Wat als spanningen thuis oplopen door coronavirus?

Het zijn onzekere tijden. Niemand weet welke gevolgen het coronavirus precies gaat hebben en hoe lang het gaat duren. Kinderen, jongeren en ouders zijn veel meer thuis dan gewoonlijk. Dat kan voor spanningen zorgen, wat weer van invloed is op je draagkracht. Zeker als er geen afleiding is door bijvoorbeeld sport en sociale activiteiten.

Hierdoor kun je als ouder dingen zeggen of doen waar je later spijt van krijgt. Om dat te voorkomen, is het belangrijk hier tijdig aandacht aan te besteden. Want: hoe veerkrachtiger je met de huidige situatie kunt omgaan, des te waarschijnlijker is het dat jullie er samen sterker uitkomen. En weet dat die veerkracht groter is als je steun zoekt bij andere opvoeders.

Wat kun je zelf als ouder doen?

Ontken je gevoelens niet

Ontken je eigen gevoelens van onzekerheid niet. Heb het er samen over of zoek contact met iemand die naar je kan en wil luisteren. Doe dat als je kinderen niet in de buurt zijn.

Geef kinderen reële informatie

Geef je kinderen reële informatie over het coronavirus en beantwoord hun vragen in dezelfde stijl. Tips over praten met kinderen

Houd je aan de adviezen

Houd je aan de adviezen van het RIVM en geef je kinderen daarin het goede voorbeeld: zo zorgen wij voor elkaar.

Als je veel aan het piekeren bent, vraag je dan af waarover jij je de meeste zorgen maakt. Neem vijftien minuten de tijd om te bedenken wat je daaraan kunt doen. Kies vervolgens voor iets wat haalbaar is en waarmee je meteen aan de slag kunt. 

Zorg voor dagstructuur

Zorg voor dagstructuur als die is weggevallen omdat je niet naar je werk gaat. Sta op tijd op, plan tijd in om te werken en voor ontspanning. Houd je daar ook aan.

Ontspan op andere manieren

Zoek alternatieve activiteiten om te ontspannen. Bijvoorbeeld een klusje in huis, de tuin of een wandeling of fietstocht in de vrije natuur.

Help elkaar

Help elkaar met leuke en werkzame ideeën om met deze ongewone situatie om te gaan. Kijk voor antwoorden op algemene opvoedvragen op www.opvoedinformatie.nl.

Zoek steun

Trek aan de bel bij andere opvoeders die je kent, of bij het wijktam of je huisarts als je merkt dat de spanningen toch steeds verder oplopen en je daardoor misschien ook niet goed meer kunt slapen. Bespreek samen wie of wat jou (en je partner) hierbij zou kunnen helpen.

Bovenstaande informatie is afkomstig van het nji. Klik hier voor meer informatie.