Blog september 2019// Van opa mag het wel….

Van opa mag het wel….

Jip en Marit springen vrolijk op als de deurbel gaat. Het is woensdagmiddag en dat betekent lekkernij en veel entertainment van opa en oma. Omdat mama een dag in de week extra is gaan werken mogen opa en oma nu oppassen. Jip en Marit zijn daar heel blij mee. Moeder leek het een goede oplossing; de kinderen hoeven niet een dag naar de naschoolse opvang, dat is fijn vanuit financieel oogpunt maar ook omdat haar ouders het leuk vinden om hun kleinkinderen vaker te zien. Het is dus een win-winsituatie. Wat alleen lastig is dat moeder liever zou willen dat er meer regels zouden zijn en minder verwennerij. “Het is alleen moeilijk om dat tegen mijn ouders te zeggen”, aldus de moeder van Jip en Marit.

Steeds meer grootouders nemen een oppasdag voor hun rekening. Zij krijgen hierdoor steeds vaker de rol van medeopvoeder. Sommige grootouders vinden het zelf ook ingewikkeld, want het is ook logisch dat opa’s en oma’s hun speciale rol willen behouden. Dat kan ook. Het is belangrijk om onderscheid te maken voor de kinderen wanneer het oppasdag is, of opa-en-omadag is. De regels en routines hanteren die thuis ook bij papa en mama gelden is het beste voor de oppasdagen. Geen extraatjes zoals snoep of doen wat je wil. De kinderen moeten ook leren om zichzelf te vermaken. Tijdens visite bij opa en oma is er natuurlijk wel ruimte voor die speciale verwennerij. Zeker als het duidelijk wordt benoemd ‘het is vandaag oppasdag, dus geen extra snoep en cadeautjes’, kunnen kinderen de verschillende rollen van grootouders goed begrijpen.

Er kan wrijving ontstaan tussen ouders en grootouders als het aankomt op de opvoeding. Maar met een paar praktische adviezen zijn de meeste problemen heel goed te voorkomen:

- Spreek naar elkaar uit wat je verwachtingen zijn, zowel van de ouders als van de grootouders. Vanuit een dergelijk open gesprek kunnen duidelijke afspraken worden gemaakt.

- Maak de afspraken het liefst vooraf. Het is namelijk veel moeilijker om iets aan te kaarten wat niet goed gaat als het al speelt. Dan zou het als kritiek of een aanval voor grootouders kunnen voelen, terwijl ze alleen maar de beste bedoelingen hebben. 

- De ouders zijn verantwoordelijk voor de opvoeding van hun kinderen. Zij bepalen de regels. Grootouders zullen soms moeten (leren) accepteren dat dingen anders gaan dan dat zij dat zouden doen.

- Ouders moeten leren dat ze ook dingen moeten loslaten als anderen op hun kinderen passen. Maak afspraken over een paar zaken die je echt belangrijk vindt, maar leg niet alles vast. Sommige dingen gaan bij opa en oma een beetje anders, en dat is prima. 

- Grootouders hebben natuurlijk zelf kinderen opgevoed. Maar dat is vaak al weer lang geleden. In die tijd is er veel veranderd. Kinderen worden tegenwoordig anders opgevoed dan vroeger. Toch zijn adviezen uit ‘de goede oude tijd’ vaak nog heel bruikbaar.