

Hoe blijf ik op de been?
Hoe blijf ik op de been?
Korte cursus van vier bijeenkomsten voor mantelzorgers.
Het zorgen voor een ander heeft positieve maar ook negatieve kanten. Soms kan de zorg je zo in beslag nemen dat het moeilijk valt te combineren met het gezin, een betaalde baan, vrijwilligerswerk of hobby’s. Vooral waar de zorg ‘chronisch’ is, veel tijd vraagt of veel zorgen met zich meebrengt, is er weinig ruimte voor een eigen leven. De balans tussen draagkracht en draaglast is uit balans. Hierdoor kunnen klachten ontstaan: lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, buikpijn, rugpijn. Of psychische klachten zoals slecht slapen, veel piekeren, spanning, angst, somberheid en gevoelens van machteloosheid, te kort schieten, schuldgevoel en eenzaamheid.
Veel mensen realiseren zich niet dat allerlei signalen en klachten het gevolg kunnen zijn van ongezonde stress. Stressklachten kunnen naar en vervelend zijn. Toch hebben ze altijd een belangrijke functie: namelijk van waarschuwingssignalen, de klachten attenderen je er op dat er iets aan de hand is, dat er ‘gevaar’ dreigt. Het is belangrijk deze signalen serieus te nemen. Het zijn de verkeerslichten van je leven: misschien lastig, hinderlijk, maar ze waarschuwen je te stoppen zodat je leven verder kan.
Het is van belang om stil te staan bij de vraag: ‘Wat heb ik nodig om de zorg vol te houden, op een manier die ook goed voor mij is?’ Hoe vindt ik als mantelzorger een balans in zorgen voor de ander en zorgen voor mezelf?
In deze cursus staan we stil bij:
• De balans tussen inspanning/ontspanning
• Waarnemen en denken
• Piekeren en wat kan ik daar aan doen
• Hulp inschakelen, hulp accepteren, omgaan met hulp van anderen.
Aanmelden: Bij Stichting WIEL, info@wiel.nl of 0525-68 12 12
Data: 14 en 21 mei, 4 en 11 juni
Tijd: 13.00 – 15.00 uur
Locatie: ’t Huiken, Lange Wijden 33a in Elburg
Georganiseerd vanuit het project Mentaal Gezond in samenwerking met Het Steunpunt Mantelzorg in Nunspeet, Sociaal Team Oldebroek en Stichting WIEL.