Ik heb een vraag
Adresgegevens
Lange Wijden 33a
8081 VS Elburg
0525 - 788 101 Contact Ik heb een vraag
Wonen, Werken & Geld

Zwart of wit werken

Zwartwerken, je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat betekent het nou precies? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Wat is wit werken?

Iedereen die werkt moet belasting betalen en sociale premies voor als je ziek wordt. Je werkgever houdt dat in van je brutoloon. Het bedrag dat je overhoudt, krijg je maandelijks op je rekening gestort. Dat is je nettoloon.

Loonstrookje

Op je loonstrookje kun je zien wat je brutoloon is, hoeveel belasting en sociale premies je betaald hebt en wat je netto overhoudt. Als je op deze manier bij een baas werkt, dan werk je 'wit'. De voordelen hiervan zijn:

  • Je hebt recht op betaling als je ziek bent.
  • Je hebt recht op vakantiedagen.
  • Als je een ongeluk krijgt op je werk ben je verzekerd.

Als je geen vast aantal uren werkt, gelden andere regels. Vraag dan even na bij je baas hoe het geregeld is met vakantiedagen en wat je krijgt uitbetaald als je ziek wordt.

Wat is zwartwerken?

Als je zwartwerkt, krijg je meestal contant betaald. Je hebt alleen geen recht op een contract. Als je zwartwerkt betaal je geen belasting en sociale premies en krijg je geen loonstrookje. Je bent ook niet verzekerd en je krijgt geen ziekte- en vakantiegeld.

Zwartwerken is verboden

Ook al is zwartwerken verboden, toch wordt het veel gedaan. Het kost de werkgever minder geld en zelf krijg je meer omdat je geen belasting en premies betaalt. Dat klinkt heel tof, maar bedenk wel dat je werkgever niets voor je hoeft te doen als je een ongeluk krijgt of ziek wordt.

Kijk ook eens op:

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

Betrouwbare bron Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0525 - 788 101 of stel hier je vraag