Ik heb een vraag
Adresgegevens
Lange Wijden 33a
8081 VS Elburg
0525 - 788 101 Contact Ik heb een vraag
Familie & Vrienden

Jonge mantelzorger

Heeft er bij jou thuis iemand een lichamelijke of geestelijke beperking, een verslaving of een psychisch probleem? Of is er iemand ziek? Misschien help jij daarom extra mee thuis. Dan ben je een 'jonge mantelzorger'.

Als jonge mantelzorger wordt er soms veel van je verwacht: helpen bij het huishouden, mee naar het ziekenhuis, boodschappen doen, zorgen voor andere gezinsleden en ga zo maar door. Naast het helpen, maak je je soms ook zorgen om degene waar je voor zorgt.

Taakverdeling

Ben je de oudste, dan kan het vanzelfsprekend lijken dat jij veel taken thuis van je ouders hebt overgenomen. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Iedereen kan mee helpen, ook al is het maar een klein beetje. Er zijn geen vaste regels voor; het gaat erom dat jullie met elkaar hierover praten en een goede verdeling vinden. Schakel ook hulp in van buiten je gezin, een buurvrouw of tante. Zo staan jullie er niet alleen voor.

Hulp inschakelen

Praat erover met iemand die je vertrouwt, je juf of meester, je mentor of iemand uit je directe omgeving. Je kunt ook eens navragen bij de gemeente of er in jouw buurt ondersteuning is voor jonge mantelzorgers.

Zorg goed voor jezelf

Het is logisch dat jij je verantwoordelijk voelt voor wat er thuis gebeurt. Maar voel je niet schuldig als je eens iets voor jezelf gaat doen. Dat is juist nodig om te kunnen blijven helpen. Door met vriend(inn)en af te spreken of een avondje te sporten, laad jij je batterij weer op.

Praat erover

Is er iets waar je mee zit? Maak je je zorgen om je ouders, of is het te zwaar voor je? Probeer er dan met je ouders over te praten. Misschien kunnen jullie samen een oplossing vinden.

Als je liever met iemand anders praat, vraag dan een familielid, je mentor op school, of een goede vriend(in). Je kunt ook een afspraak maken met je huisarts. Liever anoniem praten? Bel dan De Kindertelefoon: 0800-0432. Op Kindertelefoon.nl kun je ook met hen chatten.

Kijk ook eens bij:

  • Koppkvo.nl - informatie over wat je kunt doen als je vader of moeder een psychisch of verslavingsprobleem heeft
  • Mezzo.nl - informatie, tips en een zelftest.
  • Funcare4kids.nl - een onvergetelijke dag

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

Betrouwbare bron Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0525 - 788 101 of stel hier je vraag